Een maand zonder alcohol

In een poging de hypocrisie te vermijden die ik voorheen carnavalsvierders verweet, begon ik ergens na de carnaval (en ‘toevallig’ na een Valentijnsdiner) aan een maand zonder alcohol. Over hypocrisie gesproken! Ik vond het altijd hypocriet om wel carnaval te vieren, maar vervolgens niet de traditie te voltooien met de mis op zondag, het askruisje op woensdag, of de vastentijd van veertig dagen. Dat carnaval gewoon een excuus was om een kostuum aan te trekken en onder het oorverdovende genot van slechte muziek te zuipen. Vorig jaar, tijdens mijn eerste echte carnaval, zag ik echter dat er meer was dan kostuums, bier, en slechte muziek.

Maar ik dwaal af. Hoewel het niet helemaal paste met de traditionele vastentijd besloten mijn vriendin en ik om halverwege februari een maand geen alcohol te drinken. Het is een opkomende ‘trend’; wanneer ik iemand vertelde dat ik een maand lang geen alcohol dronk, hoorde ik verrassend vaak hij iemand kende die iets soortgelijks ondernam. Iedereen had daar zo zijn of haar eigen redenen voor, maar de gemeenschappelijke deler leek te zijn om te kijken of je het vol kon houden.

Voor mij was bewustwording een belangrijke motivatie. Ik had wel een vaag vermoeden wat niet drinken voor effect zou hebben op hoe ik me voel, mijn slaap en mijn sociale leven. En inderdaad; dat biertje dat je soms drinkt op een doordeweekse avond blijkt wel degelijk effect te hebben op hoe je de volgende ochtend wakker werd. Ik zou zeggen dat ik ook wat energieker was, maar dat was misschien omdat ik daar van uit ging.

De belangrijkste effecten van alcohol-onthouding merkte ik op sociaal vlak. Het was niet dat ik er niet meer bij hoorde, maar sociale omgang wordt net wat makkelijker met een biertje in je hand (en in je mik). Een biertje hoort er vaak gewoon bij. Die verjaardag waar ik het net over had? Zonder dat het me gevraagd was had ik al een goudgele rakker voor m’n neus staan. Ik vond het vervelend om soms verantwoording af te moeten leggen voor mijn niet-drinken. Het is een vorm van groepsdruk die, hoe mild hij ook moge lijken, een belangrijke reden is waarom mensen niet-drinken niet volhouden, of waarom ze soms net een glaasje te veel drinken.

Toen onze maand erop zat namen we een biertje om het te vieren. De dag erna begon het weekend, en dronk ik wat biertjes toen ik spellen speelde met vrienden. Zaterdag: verjaardag, dus bier. Zondagmiddag: borrelen en daarna uit eten. Telkens met een biertje erbij. Was er dan niets veranderd? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat zo was. Ondanks de maand zonder alcohol voelde ik me nooit buitengesloten als ik ergens was waar wél gedronken werd. Toch zag ik de effecten die alcohol heeft en kan hebben. Ik ben me nu bewuster van mijn consumptie, en weet dat het geen kwaad kan om af en toe ‘nee’ te zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s