Mijn spellen van 2017 (deel 2)

Dit is mijn tweede en laatste terugblik op 2017 aan de hand van de spellen die ik kocht of kreeg. Het was het jaar dat Magic doodbloedde en dat D&D net zo snel weer verdween als het gekomen was, en het jaar dat ik mijn lievelingsspel van een paar jaar geleden verkocht en er mijn nieuwe nummer 1 voor terug kreeg. In oktober ging ik voor het eerst in jaren weer naar het Spellenspektakel. De opdracht? Één spel meenemen, misschíen twee…

(Hier lees je deel 1 terug.)

Niet alle spellen zal ik hier even uitgebreid vermelden. Ik heb al eerder mijn spellencollectie onder de loep genomen; klik op de naam en je wordt naar het desbetreffende blog gestuurd (alleen nog even doorscrollen). De spellen die er sindsdien bij zijn gekomen zal ik hier uitgebreider beschrijven.

… maar dat pakte net even anders uit. Oeps. We konden hier goedkoper naar toe met AH Dagje Uit-kaarten en we dachten, waarom ook niet? Even rondkijken, misschien wat spelen, en (volgens mij hadden we dit letterlijk uitgesproken) met een spel, misschien twee, naar huis.

Dat ging dus niet helemaal volgens plan. Het begon met Monopoly: Game of Thrones Edition, die we uit een rek met beschadigde spellen visten. Een combinatie van oude klassieker met een actuele hobby van ons. Ook namen we Kingdomino mee. Dit tegel-legspelletje konden we hier ook uitproberen. Kingdomino was zo uitgelegd en het speelde net zo vlot weg.

09. Kingdomino

We wilden Kingdomino afrekenen toen we werden gewezen op een actie van fabrikant White Goblin Games. Als we nog een X bedrag meer zouden uitgeven, zouden we een spel er gratis bij krijgen. Daarom was ook Droomhuis aan de beurt om mee naar de kassa te mogen. Je verzamelt kaarten om een huis te bouwen, waarbij je bonuspunten scoort voor bepaalde basisvoorzieningen en voor de inrichting. Op basis van hoe vlot het spel speelt en hoe het eruit ziet is dit de favoriet van mijn vriendin.

09b. Cottage Garden

Een andere favoriet van haar is Cottage Garden, die we ook mee namen om in aanmerking te komen voor het extra spel. Ook hier een thema dat haar aanspreekt: een schattig tuintje aanleggen. Ook ik kan hier goed m’n ei in kwijt, omdat het spel een interessant scoresysteem heeft. Van tevoren had ik ook spellen zoals Patchwork en Berenpark bekeken, maar we namen Cottage Garden mee. En net zoals de ‘upgrade’ voor Kingdomino (Queendomino) houden we ook de ‘upgrade’ voor Cottage Garden in de gaten (Indian Summer).

10. Dynasties

Dat extra spel was Dynasties: Verdeel & Heers. Hierbij strijdt je om macht en invloed in Europa, maar niet met het gebruikelijke vechten, maar door het slim uithuwelijken van je familieleden. Daarnaast kun je handelen en de hulp inroepen van edellieden en wetenschappers, zoals Leonardo da Vinci en Machiavelli. Waarom dit spel gratis werd meegegeven is me een raadsel; het speelt verrassend vlot voor een vrij zwaar spel, en de manier waarop je Europa ‘verovert’ is verfrissend.

Na het Spellenspektakel was het enige tijd rustig in (mijn) spellenland, maar niet toen ik terugkwam van een vriendenweekend in Madrid. Voor mijn vriendin had ik als souvenir Game of Thrones: Hand of the King meegenomen, omdat we deze serie samen aan het verslinden zijn. In dit spel verzet je iedere beurt Varys om karakters te beïnvloeden. Heb je de meerderheid in de meeste ‘huizen’, dan win je. Al gespeeld? Nee! Toen hij laatst op tafel lag merkte ik dat er een kaart ontbrak. Ik mailde de uitgeverij en die stuurden een nieuwe kaart op. Goede service!

11. Havana

Toen we naar Cuba gingen, had ik gekeken of er leuke thematische spellen waren. Die waren er wel, maar die waren te groot en/of zwaar (letterlijk danwel figuurlijk) om als tussendoortjes mee te nemen. Op het Spellenspektakel hadden we bijna Cuba gekocht, maar het bleek uitbreiding El Presidente te zijn. Mijn vriendin was enthousiast en ik besloot het spel op te zoeken. Uiteindelijk kon ik ze tweedehands op de kop tikken, nog in het folie! We hebben hem nog niet gespeeld, maar dat komt wel goed.

Havana hebben we inmiddels al wel gespeeld – die kreeg ik van de Sinterkerstman. Dit spel deed me denken aan Machiavelli: karakters gebruiken om gebouwen te bouwen. Het verschil is dat in Havana iedere speler met exact dezelfde kaarten werkt. Gelukkig zitten bluffen en deductie er nog steeds in! Cuba is als spel een stuk zwaarder en is een volwaardig bordspel. Niet alleen kun je gebouwen neerzetten om punten te scoren, je kunt ook goederen verschepen en je aan de wet houden. Wat grappig is, is dat beide spellen op sommige kaarten dezelfde afbeeldingen hebben. Niet van dezelfde maker, wel uit dezelfde stal.

12. Tokaido

Op het Spellenspektakel speelden we alleen Kingdomino maar we zagen veel leuks gespeeld worden. Een van die spellen was Tokaido, een spel dat zich afspeelt in het oude Japan. De spelers maken de reis van Kyoto naar Edo (het tegenwoordige Tokyo). Net zoals wijze levenslessen voorschrijven is ook hier de reis belangrijker dan het doel. Je verzamelt souvenirs en neemt de landschappen van de omgeving in je op. Ik weet nog dat de videogame met de veelzeggende naam Journey me liet zien dat er meer is dan ‘winnen’; Tokaido doet hetzelfde, maar dan op bordspel-vlak.

Het laatste spel op de lijst is het vlotte kaartspel Port Royal. Het heeft ook een deel push-your-luck, maar niet zo opbrekend als het in Regenwormen kan zijn. Je draait kaarten om en kunt kiezen of je schepen plundert voor geld, of dat je je geld gebruikt om bemanningsleden te rekruteren waarmee je uiteindelijk expedities (die punten waard zijn) kunt voltooien.

Hier houdt mijn overzicht van het afgelopen jaar op, maar niet getreurd! Ik blik binnenkort ook vooruit op 2018 op spellenvlak.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s