Movie challenge 2016: mei (deel 1)

Na een traag begin deze maand heb ik de schade toch nog enigszins ingehaald, en is de grens van 50 al gepasseerd. Read on!

2016 movie challenge banner.jpg

Films van 2015 – januari (deel 1)januari (deel 2) – februari (deel 1)
februari (deel 2) – maart (deel 1) – maart (deel 2) – april (deel 1)
april (deel 2)

Lees ook over de challenges van Louterliefde en Anneke.

10_cloverfield_lane_paramount_winstead.0.0

45. 10 Cloverfield Lane (2016)

Ugh… hij begon zo leuk en eindigde zo teleurstellend. Ik kan uiteraard niet vertellen waarom, maar waar de film naar toe werkt was het voor mij niet waard. Dat gezegd hebbende, de opbouw zelf was wel erg leuk en boeiend. Maar goed, als het dan vervolgens allemaal voor niets is, dan kon die opbouw nog zo leuk zijn, je houdt er een wrange nasmaak aan over.

01-Close-Encounters-of-the-Third-Kind-02

46. Close Encounters of the Third Kind (1977)

Deze film gaat over aliens die de aarde bezoeken in hun UFO’s, maar ik weet nog steeds niet goed wat de film precies wilde vertellen. Ik denk dat dat een goed ding is – het is in ieder geval geen standaard verhaallijn. Zoals ik zei, het gaat dus over aliens. In het begin wordt je als kijker heel erg in het ongewisse gehouden: zo veel teasers en toevalligheden! Daarna worden dingen sneller duidelijk, maar het mysterie blijft en er komt ook verwondering bij kijken.

047

47. The Broken Circle Breakdown (2012)

Deze Vlaamse film volgt twee mensen, Elise en Didier, al vanaf hun eerste ontmoeting. Dat gebeurt op een non-chronologische manier die je als kijker continu geboeid houdt. Het is wel een zwaar verhaal, omdat het draait rondom hun dochtertje dat kanker heeft. Het hakt er wel in, kan ik je zeggen, om te zien wat dat voor effect heeft op de twee geliefden. Didier is trouwens een muzikant, en later gaat Elise mee zingen met zijn band, dus muziek heeft ook een belangrijke rol in deze film.

control-3.jpg

48. Control (2007)

Op 18 mei 1980, de dag voordat Joy Division zou gaan touren in de Verenigde Staten, beroofde zanger Ian Curtis zichzelf van het leven. Daarom keek ik deze film voor de tweede keer, 36 jaar na dato. En nog steeds grijpt de gekwelde geest van Curtis me aan, pakt me vast en laat me niet meer los. Een genie met demonen; een man met een vrouw, een kind en een affaire; een zanger die de druk voelt; een man die gebukt gaat onder epilepsie en medicijnen. Heel simpel: absolute aanrader. Ik schreef trouwens al eerder over deze film van Anton Corbijn, alhoewel toen mijn favoriete scène nog niet de slotscène was. Dat is na deze tweede keer anders.

049

49. Féher Isten / White God (2014)

Het verhaal van een Hongaars meisje, Lili, en de liefde voor haar hond, Hagen. Ze mag hem van haar vader niet houden, dus laat hij hem gaan. Het verhaal gaat van hartverwarmend naar hartverscheurend (zeker als je zelf een hond hebt (gehad) – kijken op eigen risico), en aan het einde krijgt de film een genre-switch die ik niet aan zag komen. Ik was onder de indruk van dit prachtige stukje Hongaarse cinema.

*  *  *

Binnenkort het tweede deel, met meer niet-Engelstalige films, van vreemde humor tot ingrijpend drama.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s